Palenie owsem w piecu: co warto o tym wiedzieć?

Palenie owsem w piecu: co warto o tym wiedzieć?

Ekologiczne paliwa odnawialne, takie jak: pellet drzewny lub słomiany wypierają obecnie węgiel i oleje opałowe. W obliczu stale rosnących cen surowców nieodnawialnych właściciele budynków komercyjnych i mieszkalnych stale poszukują nowych, alternatywnych paliw. Oprócz pelletu dużym zainteresowaniem cieszy się też owies, czyli biopaliwo powszechnie używane w kotłach i piecach. Czy warto go stosować? Na czym polega palenie owsem?

Palenie zbożem w piecu – czy to ma sens?

Skąd wziął się pomysł na palenie zbożem w piecu i czy w ogóle to rozwiązanie ma sens? Owies, podobnie jak siano czy trociny, jest naturalnym, ekologicznym paliwem o kaloryczności około 18 MJ/kg – porównywalnej do pelletu słomianego i drzewnego. Odpowiednio wysuszone ziarno, o wilgotności nieprzekraczającej 15%, z powodzeniem zastąpi kosztowne paliwa nieodnawialne, których ceny za tonę nieustannie rosną.

 

Warto też wiedzieć, że palenie owsem w piecu na pellet ma sens jedynie wówczas, gdy dysponujemy odpowiednim zapleczem technicznym. Owies to bardzo drobny surowiec, wymagający stałego dozowania, które powinno przebiegać automatycznie. Do spalania tego typu biomasy potrzebny jest więc piec z dobrze dobranym podajnikiem i palnikiem, bez których opalanie budynku generowałoby duże straty czasu.

Jak palić owsem? Wskazówki praktyczne

Istnieje kilka różnych sposobów na to, by ogrzewanie zbożem uczynić opłacalnym i łatwym. Owies można stosować jako autonomiczne, jednolite biopaliwo albo pomieszać go w równych proporcjach z pelletem drzewnym, pestkami albo z innymi zbożami – na przykład: żytem bądź pszenżytem. Czemu służy mieszanie owsa z pelletem? Zabieg ten sprawdzi się, jeśli wilgotność owsa jest wysoka (około 15-20%) i występują problemy z utrzymaniem temperatury.

 

Owies należy umieścić w zasobniku kotła lub pieca, a następnie ustawić:

  • częstotliwość podawania ziaren z zasobnika (co ile sekund ma być zrzut ziarna?)
  • długość przerw między kolejnymi podaniami.

Producenci różnych modeli w instrukcjach podają szczegółowo, jak powinno wyglądać spalanie owsa w piecu na pellet krok po kroku. Warto pamiętać o tym, by przed okresem grzewczym zaopatrzyć się w kilka ton tego biopaliwa i zmagazynować je w suchym, ciepłym pomieszczeniu, nieopodal pieca. Dobrą praktyką jest też bieżące monitorowanie wilgotności ziaren przed włożeniem ich do zasobnika. W tym celu wystarczy użyć zwykłego, ręcznego higrometru.

Palenie owsem w piecu węglowym – czy jest możliwe?

Mimo iż w ostatnich latach pojawiły się dotacje na wymianę pieców węglowych, w wielu budynkach popularne wciąż stanowią one główne źródło energii. Część właścicieli kopciuchów szuka jednak alternatywnych paliw, w tym celu wykorzystują oni pellet z owsa i inne biopaliwa, mieszając je z węglem. Niektórzy zastępują węgiel ziarnem. Zbite, wrzucone na raz zboże pali się z jednak trudem, co może skutkować awarią pieca i wychłodzeniem pomieszczeń, a w najgorszym razie pożarem lub zadymieniem.

 

Czy palenie owsem w piecu węglowym jest możliwe w kopciuchach? Tak, pod warunkiem, że piec zostanie odpowiednio zmodernizowany. Należy go wyposażyć w specjalny palnik, zapewniający swobodny przepływ biomasy oraz równomierne napowietrzenie ziaren. Wybór i montaż palnika najlepiej powierzyć doświadczonemu instalatorowi, który doradzi, czy dany model pieca nadaje się do przeróbki i spalania biomasy.

Palenie owsem – forum i opinie użytkowników

Czy warto palić owsem? Jaki typ owsa nadaje się do palenia i na co zwrócić uwagę podczas konfiguracji ustawień pieca na biomasę? Aby znaleźć odpowiedzi na te pytania, warto zapoznać się z opiniami użytkowników i osób, które testują biomasy w swoim domu. Gdzie można przeczytać więcej na ten temat? Od ponad 15 lat właściciele pieców oraz kotłów dzielą swoimi doświadczeniami na różnych, ogólnodostępnych forach i grupach online.

 

Jak wynika z informacji, dostępnych na internetowych forach, owies z roku na rok zyskuje coraz większą popularność jako naturalne, tanie paliwo. Do palenia najczęściej stosowany jest owies uszkodzony, który nie nadaje się do produkcji spożywczej. Używają go zarówno posiadacze standardowych pieców na węgiel, jak i właściciele specjalnych kotłów na biomasę. Niektórzy sadzą owies we własnym zakresie, by uniknąć dodatkowych kosztów. Inni wzbogacają ziarno jęczmieniem, żytem, ekogroszkiem i pelletem drzewnym.

Zadzwoń do nas