Uprawa zboża może się wydawać osobom postronnym zadaniem prostym i niewymagającym szczególnego myślenia. Nic bardziej mylnego – chociaż zboże jest uprawiane przez znaczną część rolników w Polsce, to jednak jego uprawa wcale do prostych nie należy. Osoba, która podejmuje się tego zadania, musi mieć odpowiednią dozę wiedzy z różnych dziedzin, chociażby to, jaka powinna być wilgotność zboża do koszenia?
Należy również wiedzieć, kiedy zboże siać, jakie warunki trzeba przygotować, aby zboże mogło wyrosnąć oraz jaka jest wilgotność zboża do przechowywania. Tylko dzięki tej wiedzy oraz umiejętnościom, taka osoba będzie w stanie uprawiać zboże i zyskać produkt naprawdę dobrej jakości, który sprawdzi się w każdych warunkach.
Jak mierzona jest wilgotność zboża do koszenia?
Nikogo, kto jest rolnikiem z doświadczeniem, nie trzeba przekonywać do tego, aby przed zbiorem zbóż zmierzył jego wilgotność. W jaki jednak sposób można to zrobić, aby mieć pewność, że wynik będzie jak najbardziej dokładny? Przede wszystkim trzeba posiadać odpowiedni sprzęt, jakim jest profesjonalny wilgotnościomierz, za pomocą którego możliwe będzie wykonanie pomiarów. Taki wilgotnościomierz ma wiele zalet – jest poręczny i daje dobre wyniki. Na szczęście na rynku można znaleźć wiele tego typu produktów, dzięki czemu każdy rolnik będzie w stanie wybrać dla siebie najbardziej odpowiedni model, który najlepiej będzie mu służył podczas mierzenia wilgotności różnych zbóż oraz upraw innych roślin.
Dlaczego trzeba mierzyć wilgotność zboża do koszenia?
Warto od razu wyjaśnić, dlaczego tak ważne jest to, aby mierzyć wilgotność zboża przygotowanego do skoszenia. Dlaczego jest to tak istotne? Przede wszystkim z tego powodu, że zbieranie zbyt wilgotnego zboża może doprowadzić do powstawania większej ilości strat niż w przypadku zbioru zboża o odpowiedniej wilgotności. Jednak to nie wszystko. Trzeba także liczyć się z tym, że sprzedaż takiego zboża w skupie również może być utrudniona – ciężej będzie je sprzedać za dobrą stawkę. Dlaczego? Wilgotne zboże trudniej się przechowuje, ponieważ szybciej gnije, a co za tym idzie przestaje być zdatne do użytku. I właśnie dlatego tak ważne jest to, aby kontrolować i regularnie monitorować poziom wody znajdującej się w zbożu.
Jak przechowywać zboże i inne ziarna?
Jeżeli zboże zostało już zebrane i nadszedł czas jego przechowywania, to trzeba pamiętać o jednej kwestii: nadal bardzo ważne jest mierzenie poziomu wilgotności zboża, które powinno być na poziomie 13-14 procent. W takich warunkach możliwe jest przechowywanie zboża przez około pół roku. Jeżeli chcesz wydłużyć okres przechowywania tego produktu, to musisz nieco zmniejszyć poziom wilgoci w zbożu. Wtedy możliwe będzie jego przechowywanie nawet przez rok albo nawet i więcej niż rok.
Jaka powinna być wilgotność przechowywania innych produktów?
A jak powinny być przechowywane inne produkty – takie, jak chociażby owoce czy warzywa? W końcu takie produkty również w niekorzystnych warunkach mogą szybciej się zepsuć i spowodować straty. Jeżeli chodzi o odpowiedź na to pytanie, to wszystko zależy od tego, o jakim rodzaju warzyw czy owoców mówimy. Owoce, takie jak jabłka czy gruszki, muszą być przechowywane w pomieszczeniach o odpowiedniej wilgotności, ale najważniejsza jest temperatura, która nie powinna przekraczać kilku stopni Celsjusza. Owoce czy warzywa powinny być również przechowywane w osobnych miejscach tak, aby nie dotykały siebie nawzajem. I trzeba je doglądać. Nawet jeden zniszczony i zepsuty owoc może przyczynić się do tego, że reszta zepsuje się szybciej.