Przenośne urządzenie do pomiaru aktywności wody w celu określenia aktywności wody (wartość aw) produktów żywnościowych, posiada funkcję rejestratora danych.
Miernik przeznaczony do pomiaru materiałów takich jak masło, mieszanki owocowe, przyprawy, granulaty, grzyby, ksylitol, mąka, herbatniki czy kiełbasa, a także do pomiaru wszystkich innych rodzajów żywności wymagających sprawdzenia wartości aktywności wody.
Ponadto, humimetr RH2 nadaje się do pomiaru innych nietypowych materiałów, takich jak na przykład granulat z tworzywa sztucznego oraz do kontroli warunków środowiskowych w pomieszczeniach i magazynach (dzięki dodatkowym czujnikom zewnętrznym).
Urządzenie nie nadaje się do kontroli aktywności wody soków (syropów), kwaśnych produktów spożywczych, takich jak ocet lub żywność i napojów zawierających alkohol.
|
Zestaw do badania aktywności wody:
Nr art. 12005 Rejestrator danych humimeter RH2
Nr art. 13700 Sonda aktywności wody z czujnikiem wilgotności i temperatury oraz 2 metrowym kablem przyłączeniowym
Nr art. | Zdjęcie | Akcesoria dodatkowe |
---|---|---|
13741 |
Dodatkowy zestaw słoików z zakręcaną pokrywą |
|
13740 | Dodatkowy zestaw słoików z zakręcaną pokrywą pojemność maks. 245 ml |
|
14126 | Zestaw pojemników z tworzywa sztucznego z zakręcaną pokrywą do czujnika aktywności wody (nr artykułu 13700) 14 pojemników o pojemności maks. 200 ml |
|
12278 | Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC | |
12485 | Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC WERSJA Z AKUMULATORAMI |
|
13340 | Wewnętrzny, zintegrowany moduł Bluetooth klasy 1 (do 100 metrów) dla rejestratorów humimeter. Możliwość stosowania zamiennie z interfejsem USB | |
12627 | Moduł transmisji danych Bluetooth dla wszystkich urządzeń do pomiaru wilgotności humimeter z interfejsem szeregowym RS232 | |
11733 | Drukarka termiczna zasilana bateryjnie, model przemysłowy, przenośna Wymiary: 180 x 100 x 45 mm, waga: 0,4 kg |
|
10005 | Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 szt. 2 x 35% RH, 1 x 50% RH, 2 x 80% RH |
|
10352 |
Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 szt. 50% RH |
Aktywność wody w produktach, zwłaszcza żywności, określa ilość wody niezwiązanej w materiale. Ten wskaźnik jakości, zwany również wartością aw, zależy od ciśnienia wody w materiale, od aktualnej temperatury oraz od ciśnienia pary wodnej w otoczeniu.
Humimeter RH2 pozwala na szybkie i łatwe określenie aktywności wody. Ponadto, dzięki dużej objętości próbki w komorze czujnika pomiaru aktywności wody, w krótkim czasie można mierzyć większą ilość materiału. Pozwala to na zbadanie większej liczby losowo wybranych próbek.
Prosta obsługa miernika gwarantuje ekonomiczny i bezbłędny proces pomiaru aktywności wody w żywności. Wystarczy wsypać materiał do komory pomiaru aktywności wody i zamknąć ją. Po odpowiednim czasie kondycjonowania (czasu do osiągnięcia stałego klimatu w komorze = równowaga wilgotności) aktywność wody może być bezpośrednio odczytana na wyświetlaczu rejestratora RH2.
Okres do osiągnięcia równowagi wilgotności zależy w dużym stopniu od rodzaju mierzonego materiału, jak również od jego temperatury. Materiały higroskopijne, takie jak np. płatki kukurydziane, stabilizują się w znacznie krótszym czasie niż całe ziarna kukurydzy. W tym kontekście ważne jest, aby próbki miały taką samą temperaturę jak czujnik pomiarowy i komora pomiarowa - duże różnice temperatur prowadzą do dłuższego czasu kondycjonowania. Czas ten zależy od badanego materiału i jest zjawiskiem fizycznym. Nie może zostać sztucznie skrócony.
Generalnie czas stabilizowania się warunków w komorze czujnika waha się od 5 minut do około godziny. O tym, że w komorze ustaliła się równowaga wilgotności wiadomo z obserwacj, że wyświetlana wartość pomiarowa nie zmieniła się przez kilka minut (np. w ciągu 10 minut zmiana jest mniejsza niż 0,002 aw). |
Urządzenie | Rozdzielczość | Dokładność kalibracji | Zakres pomiaru |
Kalibracja użytkownika |
Waga próbki | Skalowanie | Temperatura | Przechowywanie danych | Oprogramowanie PC + pomiar ciągły |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
FS1.1 | 0,1% | 0,9% | 5 - 25% | 60g | X | X | |||
FS1 | 0,1% | 0,7% | 5 - 30% | 60g | X | X | |||
FS2 | 0,1% | 0,4% | 5 - 40% | 300g | X | X | X | ||
FS3 | 0,1% | 0,4% | 0 - 40% | 300g | X | X | X | opcjonalnie | |
FS4 | 0,1% | 0,4% | 0 - 50% | X | 300g | X | X | X | X |
FL1 | 0,5% | 1,0% | 8 - 40% | X | |||||
FL2 | 0,1% | 0,8% | 8 - 60% | X | X | X | X | ||
FLS | 0,1% | 1,0% | 10 - 30% | X | X | X | |||
FSG | 0,1% | 0,5% | 0 - 20% | X | 2 litry | X | X | X | opcjonalnie |
FLH | 0,1% | 0,6% | 4 - 40% | X | X | X | opcjonalnie | ||
FSA | 0,01% | 0,3% | 3 - 50% | X | 500g | X | X | X | opcjonalnie |
BLO | 0,1% | 1,0% | 5 - 30% | X | X | X |