Miernik aktywności wody
humimeter RH2

Przenośne urządzenie do pomiaru aktywności wody w celu określenia aktywności wody (wartość aw) produktów żywnościowych, posiada funkcję rejestratora danych.

 

Miernik przeznaczony do pomiaru materiałów takich jak masło, mieszanki owocowe, przyprawy, granulaty, grzyby, ksylitol, mąka, herbatniki czy kiełbasa, a także do pomiaru wszystkich innych rodzajów żywności wymagających sprawdzenia wartości aktywności wody.

Ponadto, humimetr RH2 nadaje się do pomiaru innych nietypowych materiałów, takich jak na przykład granulat z tworzywa sztucznego oraz do kontroli warunków środowiskowych w pomieszczeniach i magazynach (dzięki dodatkowym czujnikom zewnętrznym).

 

Urządzenie nie nadaje się do kontroli aktywności wody soków (syropów), kwaśnych produktów spożywczych, takich jak ocet lub żywność i napojów zawierających alkohol.

Właściwości

  • Zakres pomiaru od 0,03 do 0,98 aktywności wody
  • Rozdzielczość 0,001 aw
  • Kalibracja 0,10 do 0,80 +/- 0,01 aktywności wody
  • Kalibracja 0,00 do 0,10 i 0,80 do 0,98 +/- 0,04 aw (przy 25°C)
  • Zakres temperatur od 0 do + 50°C, kalibracja +/- 0,5°C (przy 25°C)
  • Zakres pomiaru wilgotności względnej od 0 do 100% RH, rozdzielczość: 0,1% RH, rozdzielczość: 0,1% RH
  • Temperatura wyświetlana w °C lub °F w zależności od ustawień
  • Wyliczenie punktu rosy w zakresie -55°C do + 60°C, rozdzielczość 0,1°C, -67°F do 140°F
  • Wilgotność bezwzględna od 0 do 130 g/m³, rozdzielczość 0,1 g/m³
  • Wilgotność równowagowa 2% do 30%, rozdzielczość 0,1%.
  • Wilgotność równowagowa granulatu syntetycznego, rozdzielczość 0,01 %
  • Programowalne przez użytkownika dodatkowe krzywe charakterystyk do obliczania wilgotności równowagowej
  • Funkcja pomiaru ciągłego on-line, funkcja Hold (wstrzymanie wyświetlanego wyniku na ekranie), zapisywanie danych pomiarowych do pamięci
  • Automatyczny rejestr danych na 10.000 odczytów z raportem dla punktów pomiarowych
  • Języki menu: polski, angielski, niemiecki, włoski, francuski, hiszpański, rosyjski oraz inne dostępne na zamówienie
  • Zestaw zawiera: humimeter RH2 z osłoną gumową i bateriami
  • Opcjonalnie: interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do archiwizacji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC oraz przenośnej drukarki
 

Zalety

Zestaw do badania aktywności wody:

 

Nr art. 12005 Rejestrator danych humimeter RH2
Nr art. 13700 Sonda aktywności wody z czujnikiem wilgotności i temperatury oraz 2 metrowym kablem przyłączeniowym

 

Akcesoria dodatkowe

Nr art. Zdjęcie Akcesoria dodatkowe
13741 Schraubglas 282ml Aw-Wert Messkammer

Dodatkowy zestaw słoików z zakręcaną pokrywą
pojemność maks. 186 ml

13740 Schraubglas 330ml Aw-Wert Messkammer Dodatkowy zestaw słoików z zakręcaną pokrywą
pojemność maks. 245 ml


14126   Zestaw pojemników z tworzywa sztucznego z zakręcaną pokrywą do czujnika aktywności wody (nr artykułu 13700)
14 pojemników o pojemności maks. 200 ml
12278 humimeter USB data interface module with LogMemorizer measuring data recording and analysing software on CD incl. USB cable for PC humimeter RH2 measuring device for air humidity Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC
12485 humimeter USB humimeter USB data interface module VERSION FOR RECHARGEABLE BATTERIES with LogMemorizer measuring data recording and analysing software on CD incl. USB cable humimeter RH2 measuring device for air humidity Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC
WERSJA Z AKUMULATORAMI
13340   Wewnętrzny, zintegrowany moduł Bluetooth klasy 1 (do 100 metrów) dla rejestratorów humimeter. Możliwość stosowania zamiennie z interfejsem USB
12627 Bluetooth data communication module for all humimeter devices with serial interface RS232 humimeter RH2 measuring device for air humidity Moduł transmisji danych Bluetooth dla wszystkich urządzeń do pomiaru wilgotności humimeter z interfejsem szeregowym RS232
11733 Thermo printer runs by battery, industrial model, portable humimeter RH2 measuring device for air humidity Drukarka termiczna zasilana bateryjnie, model przemysłowy, przenośna
Wymiary: 180 x 100 x 45 mm, waga: 0,4 kg
10005 Certified calibration ampules - set of 5. 2 x 35% r.h., 1 x 50% r.h., 2 x 80% r.h. humimeter RH2 measuring device for air humidity Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 szt.
2 x 35% RH, 1 x 50% RH, 2 x 80% RH
10352 Certified calibration ampules - set of 5, 50% r.h. humimeter RH2 measuring device for air humidity

Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 szt.

50% RH

 

Aktywność wody w żywności / obsługa urządzenia

Aktywność wody w produktach, zwłaszcza żywności, określa ilość wody niezwiązanej w materiale. Ten wskaźnik jakości, zwany również wartością aw, zależy od ciśnienia wody w materiale, od aktualnej temperatury oraz od ciśnienia pary wodnej w otoczeniu.

 

Humimeter RH2 pozwala na szybkie i łatwe określenie aktywności wody. Ponadto, dzięki dużej objętości próbki w komorze czujnika pomiaru aktywności wody, w krótkim czasie można mierzyć większą ilość materiału. Pozwala to na zbadanie większej liczby losowo wybranych próbek.

 

Prosta obsługa miernika gwarantuje ekonomiczny i bezbłędny proces pomiaru aktywności wody w żywności. Wystarczy wsypać materiał do komory pomiaru aktywności wody i zamknąć ją.

Po odpowiednim czasie kondycjonowania (czasu do osiągnięcia stałego klimatu w komorze = równowaga wilgotności) aktywność wody może być bezpośrednio odczytana na wyświetlaczu rejestratora RH2.

 

Okres do osiągnięcia równowagi wilgotności zależy w dużym stopniu od rodzaju mierzonego materiału, jak również od jego temperatury. Materiały higroskopijne, takie jak np. płatki kukurydziane, stabilizują się w znacznie krótszym czasie niż całe ziarna kukurydzy. W tym kontekście ważne jest, aby próbki miały taką samą temperaturę jak czujnik pomiarowy i komora pomiarowa - duże różnice temperatur prowadzą do dłuższego czasu kondycjonowania.

Czas ten zależy od badanego materiału i jest zjawiskiem fizycznym. Nie może zostać sztucznie skrócony.

 

Generalnie czas stabilizowania się warunków w komorze czujnika waha się od 5 minut do około godziny.

O tym, że w komorze ustaliła się równowaga wilgotności wiadomo z obserwacj, że wyświetlana wartość pomiarowa nie zmieniła się przez kilka minut (np. w ciągu 10 minut zmiana jest mniejsza niż 0,002 aw).

 

 

Zadzwoń do nas