Miernik aktywności wody
humimeter RH2

Przenośne urządzenie do pomiaru aktywności wody w celu określenia aktywności wody (wartość aw) produktów żywnościowych, posiada funkcję rejestratora danych.

 

Miernik przeznaczony do pomiaru materiałów takich jak masło, mieszanki owocowe, przyprawy, granulaty, grzyby, ksylitol, mąka, herbatniki czy kiełbasa, a także do pomiaru wszystkich innych rodzajów żywności wymagających sprawdzenia wartości aktywności wody.

Ponadto, humimetr RH2 nadaje się do pomiaru innych nietypowych materiałów, takich jak na przykład granulat z tworzywa sztucznego oraz do kontroli warunków środowiskowych w pomieszczeniach i magazynach (dzięki dodatkowym czujnikom zewnętrznym).

 

Urządzenie nie nadaje się do kontroli aktywności wody soków (syropów), kwaśnych produktów spożywczych, takich jak ocet lub żywność i napojów zawierających alkohol.

Właściwości

  • Zakres pomiaru od 0,03 do 0,98 aktywności wody
  • Rozdzielczość 0,001 aw
  • Kalibracja 0,10 do 0,80 +/- 0,01 aktywności wody
  • Kalibracja 0,00 do 0,10 i 0,80 do 0,98 +/- 0,04 aw (przy 25°C)
  • Zakres temperatur od 0 do + 50°C, kalibracja +/- 0,5°C (przy 25°C)
  • Zakres pomiaru wilgotności względnej od 0 do 100% RH, rozdzielczość: 0,1% RH, rozdzielczość: 0,1% RH
  • Temperatura wyświetlana w °C lub °F w zależności od ustawień
  • Wyliczenie punktu rosy w zakresie -55°C do + 60°C, rozdzielczość 0,1°C, -67°F do 140°F
  • Wilgotność bezwzględna od 0 do 130 g/m³, rozdzielczość 0,1 g/m³
  • Wilgotność równowagowa 2% do 30%, rozdzielczość 0,1%.
  • Wilgotność równowagowa granulatu syntetycznego, rozdzielczość 0,01 %
  • Programowalne przez użytkownika dodatkowe krzywe charakterystyk do obliczania wilgotności równowagowej
  • Funkcja pomiaru ciągłego on-line, funkcja Hold (wstrzymanie wyświetlanego wyniku na ekranie), zapisywanie danych pomiarowych do pamięci
  • Automatyczny rejestr danych na 10.000 odczytów z raportem dla punktów pomiarowych
  • Języki menu: polski, angielski, niemiecki, włoski, francuski, hiszpański, rosyjski oraz inne dostępne na zamówienie
  • Zestaw zawiera: humimeter RH2 z osłoną gumową i bateriami
  • Opcjonalnie: interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do archiwizacji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC oraz przenośnej drukarki
  Miernik aktywności wody

Zalety

Zestaw do badania aktywności wody:

 

Nr art. 12005 Rejestrator danych humimeter RH2
Nr art. 13700 Sonda aktywności wody z czujnikiem wilgotności i temperatury oraz 2 metrowym kablem przyłączeniowym

Miernik aktywności wody

 

Akcesoria dodatkowe

Nr art. Zdjęcie Akcesoria dodatkowe
13741 Zestaw słoików z zakręcaną pokrywą

Dodatkowy zestaw słoików z zakręcaną pokrywą
pojemność maks. 186 ml

13740 Zestaw słoików z zakręcaną pokrywą Dodatkowy zestaw słoików z zakręcaną pokrywą
pojemność maks. 245 ml


14126   Zestaw pojemników z tworzywa sztucznego z zakręcaną pokrywą do czujnika aktywności wody (nr artykułu 13700)
14 pojemników o pojemności maks. 200 ml
12278 Oprogramowanie LogMemorizer Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC
12485 Oprogramowanie LogMemorizer z akumulatorami Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC
WERSJA Z AKUMULATORAMI
13340   Wewnętrzny, zintegrowany moduł Bluetooth klasy 1 (do 100 metrów) dla rejestratorów humimeter. Możliwość stosowania zamiennie z interfejsem USB
12627 Moduł bluetooth do rejestratorów Moduł transmisji danych Bluetooth dla wszystkich urządzeń do pomiaru wilgotności humimeter z interfejsem szeregowym RS232
11733 Drukarka termiczna do rejestratorów Drukarka termiczna zasilana bateryjnie, model przemysłowy, przenośna
Wymiary: 180 x 100 x 45 mm, waga: 0,4 kg
10005 Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 sztuk Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 szt.
2 x 35% RH, 1 x 50% RH, 2 x 80% RH
10352 Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 sztuk

Certyfikowane ampułki kalibracyjne - zestaw 5 szt.

50% RH

 

Aktywność wody w żywności / obsługa urządzenia

Aktywność wody w produktach, zwłaszcza żywności, określa ilość wody niezwiązanej w materiale. Ten wskaźnik jakości, zwany również wartością aw, zależy od ciśnienia wody w materiale, od aktualnej temperatury oraz od ciśnienia pary wodnej w otoczeniu.

 

Humimeter RH2 pozwala na szybkie i łatwe określenie aktywności wody. Ponadto, dzięki dużej objętości próbki w komorze czujnika pomiaru aktywności wody, w krótkim czasie można mierzyć większą ilość materiału. Pozwala to na zbadanie większej liczby losowo wybranych próbek.

 

Prosta obsługa miernika gwarantuje ekonomiczny i bezbłędny proces pomiaru aktywności wody w żywności. Wystarczy wsypać materiał do komory pomiaru aktywności wody i zamknąć ją.

Po odpowiednim czasie kondycjonowania (czasu do osiągnięcia stałego klimatu w komorze = równowaga wilgotności) aktywność wody może być bezpośrednio odczytana na wyświetlaczu rejestratora RH2.

 

Okres do osiągnięcia równowagi wilgotności zależy w dużym stopniu od rodzaju mierzonego materiału, jak również od jego temperatury. Materiały higroskopijne, takie jak np. płatki kukurydziane, stabilizują się w znacznie krótszym czasie niż całe ziarna kukurydzy. W tym kontekście ważne jest, aby próbki miały taką samą temperaturę jak czujnik pomiarowy i komora pomiarowa - duże różnice temperatur prowadzą do dłuższego czasu kondycjonowania.

Czas ten zależy od badanego materiału i jest zjawiskiem fizycznym. Nie może zostać sztucznie skrócony.

 

Generalnie czas stabilizowania się warunków w komorze czujnika waha się od 5 minut do około godziny.

O tym, że w komorze ustaliła się równowaga wilgotności wiadomo z obserwacj, że wyświetlana wartość pomiarowa nie zmieniła się przez kilka minut (np. w ciągu 10 minut zmiana jest mniejsza niż 0,002 aw).

  Miernik aktywności wody Miernik aktywności wody

 

Zadzwoń do nas