Miernik wilgotności kawy i ziaren kakaowca
humimeter FS3

Zastosowanie

Urządzenie do kontroli jakości niełuskanych ziaren kawy, łuskanych ziaren kawy zielonej oraz palonej i mielonej.

 

Określenie zawartości wody na poszczególnych etapach produkcji jest niezbędne do uzyskania produktu końcowego o wysokiej jakości. Wartości graniczne muszą być kontrolowane i stale przestrzegane. Miernik do analizy wilgotności kawy FS3 jest idealnym rozwiązaniem dla producentów oraz palarni kawy, handlowców, firm transportowych i baristów.

 

Oprócz kawy możliwy jest pomiar innych rodzajów ziaren: ziarno kakaowca, mak, pestki dyni, groch, ziarno soi, fasola, pszenica, rzepak, ryż łuskany, ryż niełuskany i brązowy, siemię lniane, sezam, gryka, sorgo, jagła i proso.

Opis urządzenia

Wilgotnościomierz do kawy humimeter FS3 jest przenośnym przyrządem pomiarowym do oznaczania bezwzględnej zawartości wilgoci w kawie, kakao i wielu innych wysokogatunkowych produktach spożywczych i zbożach. Miernik produkowany jest w Austrii zgodnie z najwyższymi standardami jakości. Obudowa wykonana jest z wytrzymałej stali nierdzewnej, zainstalowane czujniki zapewniają powtarzalne, precyzyjne wyniki pomiarów. Tester wilgotności i akcesoria dostarczane są w poręcznej, wytrzymałej walizce z tworzywa sztucznego.


Każdy przyrząd jest kalibrowany w laboratorium testowym producenta i sprawdzany zgodnie z najwyższymi standardami jakości. Humimeter FS3 podaje zawartość wody w próbce w ciągu kilku sekund. Jego obsługa jest bardzo prosta.

 

Miernik wilgotności do kawy wykorzystuje tzw. zasadę pomiaru pojemnościowego: cała próbka jest poddawana działaniu pola pomiarowego. Oznacza to, że wartość wilgoci jest określana na podstawie badania masy całej próbki. Urządzenie mierzy średnią wilgotność próbki. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów świeżo wysuszonych lub prażonych, ponieważ materiał w środku ziaren ma zazwyczaj większą wilgotność niż ich powierzchnia zewnętrzna. Miernik wilgoci pokazuje bezpośrednio na wbudowanym wyświetlaczu bezwzględną zawartość wody, np. w palonych ziarnach kawy. Możliwe jest również zapisanie wyników pomiarów i przesłanie ich do komputera PC za pomocą opcjonalnego interfejsu lub wydrukowanie ich na przenośnej drukarce.

Właściwości

  • Rozdzielczość 0,1%
  • Zakres pomiaru od 0 do 40% (w zależności od materiału)
  • Dokładność kalibracji w odniesieniu do materiału referencyjnego +/-0,4%
  • Automatyczne przeliczanie na ciężar objętościowy (masa hektolitra)
  • Pomiar temperatury próbki
  • Temperatura w °C lub °F w zależności od potrzeb
  • Automatyczna kompensacja temperatury
  • Pomiar w ciągu kilku sekund bez konieczności wcześniejszego przygotowania próbek
  • Funkcja Hold "Zatrzymaj"
  • Zapisywanie wyników do pamięci rejestratora
  • Rejestr pomiarów dla 10.000 odczytów z raportem dla punktu pomiarowego
  • Możliwość uzupełnienia pomiaru o dane dostawcy i numer partii
  • Wytrzymała konstrukcja zasobnika ze stali nierdzewnej
  • Duży podświetlany wyświetlacz LCD
  • Zestaw zawiera: wilgotnościomierz FS3 z gumową osłoną ochronną, waga cyfrowa, plastikowe etui transportowe, pojemnik do odmierzania próbek materiału oraz baterie
  Urządzenie do kontroli jakości niełuskanych ziaren kawy

Zalety

Artykuł nr. 12291 Wilgotnościomierz FS3 do kawy i kakao

Akcesoria dodatkowe

Nr art. Zdjęcie Akcesoria dodatkowe
12278 Oprogramowanie LogMemorizer

Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC

11733 Drukarka termiczna do rejestratorów Drukarka termiczna zasilana bateryjnie, model przemysłowy, przenośna
Wymiary: 180 x 100 x 45 mm, waga: 0,4 kg
11758 Materiały do kontroli kalibracji wg. normy ISO dla urządzeń humimeter Materiały do kontroli kalibracji wg. normy ISO dla urządzeń humimeter FS2, FS3, FS4, BP1 i FSA;
Zestaw testowy. Wymiary: 24 x 7 x 7 cm, waga 1,6 kg
10600   Certyfikat kalibracji fabrycznej. Protokół dokumentujący wzorcowanie wilgotnościomierzy materiałów przed dostawą do klienta
11217   Analiza laboratoryjna w celu przygotowania krzywej kalibracyjnej dla nowego materiału dla urządzeń humimeter
12297   Wprowadzanie do urządzenia dostępnej krzywej charakterystyki (kalibracyjnej)
12311 Zasilacz do pracy ciągłej Zasilacz do pracy ciągłej

Wilgotnościomierz do kawy i ziaren kakaowca

Pomiar może być automatycznie przeliczany na wagę hektolitra. Zapewnia to precyzyjne zważenie masy badanej próbki. W tym celu do wilgotnościomierza ziarna dołączona jest waga i kubek pomiarowy. Dzięki temu waga nie ma wpływu na wynik pomiaru.

 

Cała seria wilgotnościomierzy do ziarna jest kalibrowana i sprawdzana zgodnie z wzorcową metodą suszenia w piecu EN-ISO 712.

 

Wilgotnościomierz podczas pomiaru sprawdza również temperaturę próbki i uwzględnia ją w obliczeniach wyniku. Zakres temperatury wynosi od 0°C do 40°C i może być ustawiony w zależności od potrzeb na °C lub °F.

 

Skalibrowany zakres pomiarowy  miernika do pomiaru wilgotności kawy FS3 wynosi od 0% do 40% zawartości wody (zakres może różnić się w zależności od produktu).

 

Obsługa / procedura pomiarowa  

W celu zagwarantowania precyzyjnych wartości pomiarowych urządzenie po włączeniu dokonuje automatycznie samokalibracji. Trwa to tylko chwilę. Następnie można wybrać odpowiednią krzywą kalibracji dla mierzonego rodzaju żywności. Wystarczy odnaleźć na liście właściwą nazwę produktu przy pomocy przycisków strzałek.

 

W kolejnym kroku należy napełnić komorę pomiarową ilością materiału wskazaną w instrukcji obsługi. Aby odmierzyć dokładną ilość ziarna, należy skorzystać z dołączonej do wilgotnościomierza wagi i pojemnika pomiarowego.

Zawartość wody w ziarnie może być natychmiast odczytana na dużym, czytelnym wyświetlaczu wilgotnościomierza i w razie potrzeby zapisana w pamięci urządzenia, edytowana lub wydrukowana za pomocą przenośnej drukarki.

 

Nowoczesny miernik wilgotności kawy i kakao zapewnia:

  • oszczędność czasu, ponieważ nie jest konieczne czasochłonne przygotowywanie próbek
  • nieniszczącą technikę pomiarową - zmierzony materiał nie jest marnowany i może wrócić do miejsca skąd został pobrany
  • wiarygodny pomiar wilgotności ziaren kawy i kakao

 

 

  Wilgotnościomierz humimeter FS2 do pomiaru całych ziaren

 

Porównanie urządzeń

Urządzenie Rozdzielczość Dokładność kalibracji Zakres pomiaru Kalibracja użytkownika Waga próbki Skalowanie Pomiar temperatury Przechowywanie danych Oprogramowanie PC + pomiar ciągły
FS1.1 0,1% 0,9% 5 - 25%   60g X X    
FS1 0,1% 0,7% 5 - 30%   60g X X    
FS2 0,1% 0,4% 5 - 40%   300g X X X  
FS3 0,1% 0,4% 0 - 40%   300g X X X opcjonalnie
FS4 0,1% 0,4% 0 - 50% X 300g X X X X
FL1 0,5% 1,0% 8 - 40%       X    
FL2 0,1% 0,8% 8 - 60% X     X X X
FLS 0,1% 1,0% 10 - 30%       X X opcjonalnie
FSG 0,1% 0,5% 0 - 20% X 2 litry
X X X opcjonalnie
FLH 0,1% 0,6% 4 - 40% X     X X opcjonalnie
FSA 0,01%
0,3% 3 - 50% X 500g X X X opcjonalnie

BLO

0,1% 1,0% 5 - 30%       X X X
Zadzwoń do nas