Urządzenie do kontroli jakości niełuskanych ziaren kawy, łuskanych ziaren kawy zielonej oraz palonej i mielonej.
Określenie zawartości wody na poszczególnych etapach produkcji jest niezbędne do uzyskania produktu końcowego o wysokiej jakości. Wartości graniczne muszą być kontrolowane i stale przestrzegane. Miernik do analizy wilgotności kawy FS3 jest idealnym rozwiązaniem dla producentów oraz palarni kawy, handlowców, firm transportowych i baristów.
Oprócz kawy możliwy jest pomiar innych rodzajów ziaren: ziarno kakaowca, mak, pestki dyni, groch, ziarno soi, fasola, pszenica, rzepak, ryż łuskany, ryż niełuskany i brązowy, siemię lniane, sezam, gryka, sorgo, jagła i proso.
Wilgotnościomierz do kawy humimeter FS3 jest przenośnym przyrządem pomiarowym do oznaczania bezwzględnej zawartości wilgoci w kawie, kakao i wielu innych wysokogatunkowych produktach spożywczych i zbożach. Miernik produkowany jest w Austrii zgodnie z najwyższymi standardami jakości. Obudowa wykonana jest z wytrzymałej stali nierdzewnej, zainstalowane czujniki zapewniają powtarzalne, precyzyjne wyniki pomiarów. Tester wilgotności i akcesoria dostarczane są w poręcznej, wytrzymałej walizce z tworzywa sztucznego.
Każdy przyrząd jest kalibrowany w laboratorium testowym producenta i sprawdzany zgodnie z najwyższymi standardami jakości. Humimeter FS3 podaje zawartość wody w próbce w ciągu kilku sekund. Jego obsługa jest bardzo prosta.
Miernik wilgotności do kawy wykorzystuje tzw. zasadę pomiaru pojemnościowego: cała próbka jest poddawana działaniu pola pomiarowego. Oznacza to, że wartość wilgoci jest określana na podstawie badania masy całej próbki. Urządzenie mierzy średnią wilgotność próbki. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów świeżo wysuszonych lub prażonych, ponieważ materiał w środku ziaren ma zazwyczaj większą wilgotność niż ich powierzchnia zewnętrzna. Miernik wilgoci pokazuje bezpośrednio na wbudowanym wyświetlaczu bezwzględną zawartość wody, np. w palonych ziarnach kawy. Możliwe jest również zapisanie wyników pomiarów i przesłanie ich do komputera PC za pomocą opcjonalnego interfejsu lub wydrukowanie ich na przenośnej drukarce.
|
![]() |
Artykuł nr. 12291 Wilgotnościomierz FS3 do kawy i kakao
Nr art. | Zdjęcie | Akcesoria dodatkowe |
---|---|---|
12278 |
![]() |
Interfejs komunikacyjny USB z oprogramowaniem LogMemorizer do rejestracji i analizy danych pomiarowych na komputerze PC dostarczany wraz z kablem USB do podłączenia komputera PC |
11733 |
![]() |
Drukarka termiczna zasilana bateryjnie, model przemysłowy, przenośna Wymiary: 180 x 100 x 45 mm, waga: 0,4 kg |
11758 |
![]() |
Materiały do kontroli kalibracji wg. normy ISO dla urządzeń humimeter FS2, FS3, FS4, BP1 i FSA; Zestaw testowy. Wymiary: 24 x 7 x 7 cm, waga 1,6 kg |
10600 | Certyfikat kalibracji fabrycznej. Protokół dokumentujący wzorcowanie wilgotnościomierzy materiałów przed dostawą do klienta | |
11217 | Analiza laboratoryjna w celu przygotowania krzywej kalibracyjnej dla nowego materiału dla urządzeń humimeter | |
12297 | Wprowadzanie do urządzenia dostępnej krzywej charakterystyki (kalibracyjnej) | |
12311 |
![]() |
Zasilacz do pracy ciągłej |
Pomiar może być automatycznie przeliczany na wagę hektolitra. Zapewnia to precyzyjne zważenie masy badanej próbki. W tym celu do wilgotnościomierza ziarna dołączona jest waga i kubek pomiarowy. Dzięki temu waga nie ma wpływu na wynik pomiaru.
Cała seria wilgotnościomierzy do ziarna jest kalibrowana i sprawdzana zgodnie z wzorcową metodą suszenia w piecu EN-ISO 712.
Wilgotnościomierz podczas pomiaru sprawdza również temperaturę próbki i uwzględnia ją w obliczeniach wyniku. Zakres temperatury wynosi od 0°C do 40°C i może być ustawiony w zależności od potrzeb na °C lub °F.
Skalibrowany zakres pomiarowy miernika do pomiaru wilgotności kawy FS3 wynosi od 0% do 40% zawartości wody (zakres może różnić się w zależności od produktu).
Obsługa / procedura pomiarowa
W kolejnym kroku należy napełnić komorę pomiarową ilością materiału wskazaną w instrukcji obsługi. Aby odmierzyć dokładną ilość ziarna, należy skorzystać z dołączonej do wilgotnościomierza wagi i pojemnika pomiarowego. Zawartość wody w ziarnie może być natychmiast odczytana na dużym, czytelnym wyświetlaczu wilgotnościomierza i w razie potrzeby zapisana w pamięci urządzenia, edytowana lub wydrukowana za pomocą przenośnej drukarki.
Nowoczesny miernik wilgotności kawy i kakao zapewnia:
|
![]() |
Urządzenie | Rozdzielczość | Dokładność kalibracji | Zakres pomiaru | Kalibracja użytkownika | Waga próbki | Skalowanie | Pomiar temperatury | Przechowywanie danych | Oprogramowanie PC + pomiar ciągły |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
FS1.1 | 0,1% | 0,9% | 5 - 25% | 60g | X | X | |||
FS1 | 0,1% | 0,7% | 5 - 30% | 60g | X | X | |||
FS2 | 0,1% | 0,4% | 5 - 40% | 300g | X | X | X | ||
FS3 | 0,1% | 0,4% | 0 - 40% | 300g | X | X | X | opcjonalnie | |
FS4 | 0,1% | 0,4% | 0 - 50% | X | 300g | X | X | X | X |
FL1 | 0,5% | 1,0% | 8 - 40% | X | |||||
FL2 | 0,1% | 0,8% | 8 - 60% | X | X | X | X | ||
FLS | 0,1% | 1,0% | 10 - 30% | X | X | opcjonalnie | |||
FSG | 0,1% | 0,5% | 0 - 20% | X | 2 litry |
X | X | X | opcjonalnie |
FLH | 0,1% | 0,6% | 4 - 40% | X | X | X | opcjonalnie | ||
FSA | 0,01% |
0,3% | 3 - 50% | X | 500g | X | X | X | opcjonalnie |
0,1% | 1,0% | 5 - 30% | X | X | X |